Kita makan gitu aje (rasa bolehlah, cuma terlebih manis sikit).. bahan-bahan yang kita guna tepung cup cake jenama nona (masa ni kita x letak gula sebab rasanya tepung ni memang dah manis, coklat masak tu pun dah manis), susu kotak full cream dutch lady (susu tu abis kita buat minum, jadi masa tu kita tukar guna susu tepung yang ada kat umah jenama fernleaf).. hehehe..
Bahan-bahan lain kita guna ialah Dorina (ganti minyak sayuran/jagung/masak).. coklat masakan lupa dah jenama apa, kita beli kat kedai runcit, x berapa sedap coklatnya, sebab tu kita kata rasanya bolehlah, tapi kek kita lembut dan gebu (sebenarnya kita suka guna serbuk coklat van houten).. lagi apa ye?.. ohh.. ye.. telur kita x guna sebab x suka bau hanyir telur tu.. tambahan lain, sikit je serbuk penaik dan sikit je perasa vanila (ni xpayah letak pun xpe kecuali kalau kita guna tepung gandum biasa, mesti letak tau).. caranya, bahan-bahan tu agak-agak ye kengkawan sebab kita masak memang main letak je, x sukat (yang penting, jangan cair sangat, jangan pekat sangat).. tepung gaul ngan dorina dulu.. pastu cairkan coklat masak, susu tepung ngan air sikit.. kita cairkan ngan api kecik.. dah cair, agak panas-panas suam, kita tapis terus kat tepung tadi, gaul sebati.. (rasanya ni pun tips jugak sebab kita ada terbaca guna air suam, tu kot jadi kek gebu), dah sudah, masuk dalam cawan, jangan penuh sangat, kang melimpah keluar plak.. tekan butang micropower, set masa 1.30minit.. tunggu jap.. ting!.. dah siappppp.. bleh makan dah.. :) nanti kalau ada resepi guna microwave, kita kongsi lagi kat sini ye.. babaiiiii..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan